Март, месец српског језика

Обележен и у нашој школи

Друштво за српски језик и књижевност Србије од 2022. одржава манифестацију „Март, месец српског језика”. Циљ манифестације јесте: да се популаризује србистика као научна дисциплина у оквиру славистике, да се код младих пробуди интересовање за изучавање српског језика, као и да се широј јавности укаже на значај очувања српског језика и језичке културе.

Српски језик и језичка култура током месеца марта славе се широм земље и то: организовањем разноврсних предавања, трибина, радионица, квизова, конкурса, књижевних сусрета, избором омиљених стихова из народне поезије, избором речи које су обележиле текућу годину и др. У нашој школи је поводом манифестације Март, месец српског језика одржано низ активности, а тема је била – народна књижевност. Све активности спровела сам самостално, а одређене уз велику помоћ и подршку наставнице ликовне културе Смиљане Чурић.

Цео месец је у холу школе био изложен пано са конкурсом за најлепшу реч и најлепшу пословицу у нашем језику. Ученици су очитавањм qr кода могли да напишу свој пример, али и гласају за најлепши. Реч која је имала највише свиђања јесте – вера, а пословица: „Лепа реч, гвоздена врата отвара“. Конкурсу су се придружили и наставници.

21. марта обележен је Светски дан поезије. Ученици су читали стихове наше народне лирске и епске поезије. Часу су присуствовали и неки наставници.

Квиз „Колико познајем српски језик“ преко Kahoot!-a био је веома занимљив ученицима, учестовали су радо и на крају констатовали да им се квиз и тема допада.

Читање народне бајке „Пепељуга“, била је занимљива радионица међу ученицама које су упоређивале Вукову, Суботићеву и бајку браће Грим, обе варијанте.

Ученици одељења К1 су, након обраде бајке „Златна јабука и девет пауница“, а уз стручан надзор наставнице ликовног цртали свој доживљај бајке.

Постави коментар